A mai napon az Országház Vadásztermében, sajtótájékoztató keretében mutatták be Magyarország idei tortáját. Az Ország Tortája már hatodik éve évente kerül megválasztásra hazánk születésnapja alkalmából. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdette meg a "Magyarország Tortája" pályázatot kormányunk felkérésére.
A torta a magyar hagyományos alapanyagokat és ízvilágot ötvözi napjaink kreatív innovációival, tehát évről-évre igen változatos és ötletgazdag sütemények születnek. Az idei torta sem marad el az előző évi győztesektől, hiszen a pályázat kiírását szem előtt tartva készült el a veszprémi cukrászmester, Pintér Zsolt alkotása, a Szabolcsi almás máktorta. A győztes torta 35 beérkezett pályamű (pályasütemény) közül került kiválasztásra a szakmai zsűri szája íze szerint.
"A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve." - mutatja be az Ország Tortáját a sajtóanyag.
Nos, nekünk - és más hazai sajtó képviselőinek is - először kissé érdekes kombinációnak tűnt az alma és a mák egyvelege. De persze cukrászmestereink tudták a dolgukat, a szakavatott zsűri pedig biztosan jó döntést hozott, gondoltuk a sajtótájékoztató alatt, izgatottan várva, hogy végre kóstolót is kapjunk belőle.
Végül nem bántuk meg a sorban állást az idei győztesért, Pintér Úr és csapata igen sikeres tortát kreáltak. Egy almás pitét és egy mákos bejglit egymásnak eresztünk, miközben vaníliával és fahéjjal ijesztjük meg - ez a gondolat vetődött fel bennünk, miközben a sajtó kulturált képviselői halkan majszolták Szabolcs büszkeségét.
Pintér Úr, gratulálunk, finom lett a torta! Háziasszonyok milliói fogják megrohamozni a mindmegette.hu-t őrülten kutatva a recept után, hogy a vasárnapi harcsapaprikás után valami változatosság várja a gyermekeket.
Az idei évben azonban gondoltak a cukorbetegséggel küzdőkre is, hiszen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az MCIOI idén először hirdették meg Magyarország Cukormentes Tortájának versenyét. A verseny győztese Zila László süteménye lett, amely a "Cukormentes almatorta egressel" címet kapta. A sütemény különlegessége, hogy az összetevők között nincs se fehér liszt, se fehér cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer - ennek köszönhető, hogy a torta amellett, hogy cukormentes, még egészséges is. Mi elmondhatjuk, hogy nem csak, hogy egészséges, de még kifejezetten finom is lett a sütemény, a cukor hiányát érezni sem lehet. A torta külsőre igen egyszerűnek tűnt, de az összetevőknek köszönhetően a recept nem tartozik az igen bonyolultak közé, sőt mi több, a torta igen nagy eséllyel vetekszik az Ország Tortájával, ezt több sajtós kolléga véleménye alapján megállapíthatom. Sőt, kijelenthetjük, hogy egyértelműen édesebb lett a cukros almás-mákos tortánál.
Az Ország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját bárki megkóstolhatja, aki augusztus 19-20-án ellátogat a budai rakpartra, a Magyar Ízek Utcájába.