2012.08.14.
17:56

Írta: TMB

Mákunk van az ország tortájával

A mai napon az Országház Vadásztermében, sajtótájékoztató keretében mutatták be Magyarország idei tortáját. Az Ország Tortája már hatodik éve évente kerül megválasztásra hazánk születésnapja alkalmából. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdette meg a "Magyarország Tortája" pályázatot kormányunk felkérésére. 

IMGP0504.jpg

A torta a magyar hagyományos alapanyagokat és ízvilágot ötvözi napjaink kreatív innovációival, tehát évről-évre igen változatos és ötletgazdag sütemények születnek. Az idei torta sem marad el az előző évi győztesektől, hiszen a pályázat kiírását szem előtt tartva készült el a veszprémi cukrászmester, Pintér Zsolt alkotása, a Szabolcsi almás máktorta. A győztes torta 35 beérkezett pályamű (pályasütemény) közül került kiválasztásra a szakmai zsűri szája íze szerint. 

"A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve." - mutatja be az Ország Tortáját a sajtóanyag.

Nos, nekünk - és más hazai sajtó képviselőinek is - először kissé érdekes kombinációnak tűnt az alma és a mák egyvelege. De persze cukrászmestereink tudták a dolgukat, a szakavatott zsűri pedig biztosan jó döntést hozott, gondoltuk a sajtótájékoztató alatt, izgatottan várva, hogy végre kóstolót is kapjunk belőle. 
Végül nem bántuk meg a sorban állást az idei győztesért, Pintér Úr és csapata igen sikeres tortát kreáltak. Egy almás pitét és egy mákos bejglit egymásnak eresztünk, miközben vaníliával és fahéjjal ijesztjük meg - ez a gondolat vetődött fel bennünk, miközben a sajtó kulturált képviselői halkan majszolták Szabolcs büszkeségét. 
Pintér Úr, gratulálunk, finom lett a torta! Háziasszonyok milliói fogják megrohamozni a mindmegette.hu-t őrülten kutatva a recept után, hogy a vasárnapi harcsapaprikás után valami változatosság várja a gyermekeket.

IMGP0635.jpg

Az idei évben azonban gondoltak a cukorbetegséggel küzdőkre is, hiszen az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az MCIOI idén először hirdették meg Magyarország Cukormentes Tortájának versenyét. A verseny győztese Zila László süteménye lett, amely a "Cukormentes almatorta egressel" címet kapta. A sütemény különlegessége, hogy az összetevők között nincs se fehér liszt, se fehér cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer - ennek köszönhető, hogy a torta amellett, hogy cukormentes, még egészséges is. Mi elmondhatjuk, hogy nem csak, hogy egészséges, de még kifejezetten finom is lett a sütemény, a cukor hiányát érezni sem lehet. A torta külsőre igen egyszerűnek tűnt, de az összetevőknek köszönhetően a recept nem tartozik az igen bonyolultak közé, sőt mi több, a torta igen nagy eséllyel vetekszik az Ország Tortájával, ezt több sajtós kolléga véleménye alapján megállapíthatom. Sőt, kijelenthetjük, hogy egyértelműen édesebb lett a cukros almás-mákos tortánál.

Az Ország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját bárki megkóstolhatja, aki augusztus 19-20-án ellátogat a budai rakpartra, a Magyar Ízek Utcájába.

IMGP0546.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sprytv.blog.hu/api/trackback/id/tr124712207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.08.14. 23:50:53

Biztosan csak engem zavar, de mi a francot keres mák (már ha nem máktorta) egy tortában?

Bélabáttya (törölt) 2012.08.15. 00:25:32

Ha jó a végeredmény, miért ne?

B-road · http://szetbaszazideg.blog.hu 2012.08.15. 09:01:48

@chipanddale74: Teljesen egyetértek veled, bár én a cukrot is csak és kizárolag a cukortortában bírom bevenni.
Amúgy gondolom a piskóta volt mákos, nem pedig egy vastag mákréteg mint a bejglibe'.

TMB 2012.08.16. 00:53:01

@B-road: valójában nem volt piskóta, hanem több vastag mákréteg volt. A facebook oldalunkon találtok róla képet!
www.facebook.com/SpryTV
süti beállítások módosítása