2012.07.12.
23:57

Írta: TMB

Már csak 25 nap az idei Sziget Fesztiválig

Még javában tart a Balaton Sound Zamárdiban, ám ne feledkezzünk meg a közelgő Sziget Fesztiválról sem, hiszen kevesebb, mint 1 hónap múlva már világsztároktól lesz hangos Óbuda. 



Nézzük át a következő sorokban, hogy mire számíthatnak idén a Szigetre érkezők!

A fesztivál - szokásokhoz híven - mínusz 1. nappal indult, mégpedig augusztus 6-án. Ezen a napon a Csík Zenekaré lesz a főszerep, akik egy közel 3 órás koncerttel készülnek megnyitni a fergeteges estét. A 21 éves zenekar történetének ez lesz - várhatóan - a legnagyobb, legemlékezetesebb fellépése. Természetesen ezért minden meg is tesznek, hiszen a már ismert slágereik mellett számos kifejezetten az idei Szigetre készült feldolgozással is készülnek az estére érkezőknek.

A fesztivál 0. napján Ákos érkezik a Szigetre, aki az igen sikeres soproni koncert után, sajnos tegnap félbeszakította balatoni koncertjét, pontosabban a viharos időjárás szólt közbe az amúgy sikerrel induló fellépésnek. Ákos, tehát augusztus 7-én a Szigeten is megmutatja az idei év nagy dobását, új albumáról számos 


Augusztus 8
-án beindul a futószalag, amely egymás után hozza a világsztárokat a Szigetre látogatóknak. Ismét fellép a Placebo, akik már felléptek a fesztiválon, méghozzá 2001-ben, 2006-ban és legutóbb 3 éve. Remélhetőleg csepegtetnek egy-két új szerzeményt a londoni fiúk, hiszen legutóbb 2009-ben jelentkeztek új lemezzel, a következő korong pedig várhatóan jövőre kerül a közönség elé. kedvelt számot hoz az óbudai közönségnek. Mint tudjuk, a sokak által kedvelt magyar előadó idén a "szintirock" műfajban próbálja ki magát, úgy tűnik, hogy igen nagy sikerrel. Ákos karrierje első önálló Sziget-fellépésére készül, hiszen eddig csupán a Magyar Dal Napján volt lehetősége a közönség elé lépni a fesztiválon.

Sokak örömére idén a Party Arénába érkezik Steve Aoki, a japán származású amerikai DJ és electro house zenész, aki az elmúlt években igen nagy hírnévre tett szert. A 34 éves floridai DJ olyan neves zenészekkel működött már közre, mint Afrojack, az LMFAO, Laidback Luke és Tiesto. Számos remixet is készített az elmúlt évek alatt, többek között Lady Gaga, Michael Jackson és Lenny Kravitz számát is átformálta saját stílusának megfelelően.

Augusztus 9-éről két nevet érdemes megemlíteni. Az első Axwell neve, aki a Swedish House Mafia tagjaként vált igazán híressé, ám mivel az idén feloszlott a svéd formáció, így több idő és energia jut saját, önálló karrierjének egyengetésére, valamint önálló fellépéseire, ennek is köszönhető, hogy idén ellátogat hozzánk a 34 éves svéd fiatalember. Axwell számos díj jogos tulajdonosa, így 2008-ban ő kapta meg a legjobb house előadó díját a híres Beatport zenei portáltól. Megszámlálhatatlan remix díszíti diszkográfiáját, Madonna, Bob Sinclar, Roger Sanchez és Usher zenéi is megjárták Axwell stúdióját. 


Erre az estére várjuk a jövőre 20 éves Korn együttest is. A kaliforniai rockbanda először érkezik az óbudai-szigetre, hogy bemutassák a hazai közönségnek tavaly megjelent The Path of Totality című lemezükön is hallható legújabb szerzeményeiket, ám várhatóan régebbi nagy slágerek is terítékre kerülnek az este folyamán. Az új album igazán megfelel a mai zenei trendeknek, hiszen a dalok megalkotásában közreműködött a VOLT-on megjelent Skrillex, Noisia és a Feed Me is. Az album áprilisban besöpörte a Revolver Magazine által kiosztott legjobb albumnak járó díjat is.

Augusztus 10-én két brit együttes is fellép a Sziget Fesztiválon. Először a The Stone Roses brit gitárpop együttesről említsünk néhány szót. A brit fiúk a nyolcvanas évek végének és a kilencvenes évek egyik legsikeresebb brit gitárpop együttese. Nekik köszönhetünk számos olyan együttest, mint az Oasis, a Blur, a Manic Street Preachers és az Arctic Monkeys, hiszen zenéjükkel mind-mind igen nagy hatással voltak az előbb említett bandákra. A brit banda tavaly októberben jelentette be, hogy újra turnéra indulnak 15 évvel a feloszlásuk után, és szerencsénkre változatlan felállásban. Várhatóan olyan legendás számok is felcsendülnek a fesztiválon, mint a Fools Gold, az I Wanna Be Adored vagy a She Bangs The Drums.
Szintén ezen az estén zendül fel a Wild Beasts is. A szintén Nagy-Britanniából érkező banda kissé folk-rockos beütéssel átitatott kellemes gitárzenét játszanak, amelyről magunk is meggyőződhetünk, amennyiben ellátogatunk az óbudai-szigetre. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ők is nagy sikerre tettek szert az elmúlt évek alatt, amelyet talán egyrészről Hayden Thorpe vékony, magas hangjának is köszönhetünk, másrészről a remek számaiknak. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint a 2008-ban elnyert Mercury-díj jelölés az akkor aktuálisnak számító Two Dancers című album. Hozzánk várhatóan a Smother című legfrisebb lemezükkel érkeznek. Akik esetleg kevésbé ismerik a brit fiúkat, azoknak ajánljuk az együttes Bed Of Nails, Albatross vagy All The King's Men című számait. 

Várhatóan az utolsó 2 nap lesz a fesztivál legsikeresebb napja, hiszen számos - tíz-,százmilliók által ismert - sztár látogat el a Szigetre. Augusztus 11-ére 3 nagy nevet szeretnénk ajánlani, különböző műfajokból. Az első az izraeli DJ és producer, Borgore, aki nem először lép fel Magyarországon, ám a fesztiválra most érkezik először. A fiatalember még alig múlt 21 éves, ám a dubstep műfaj képviselői igen nagy tisztelettel követik munkásságát. Stílusát tekintve igen egyedi témáról beszélhetünk, hiszen Borgore szerzeményei egyaránt tartalmaznak erős, kemény dobszekciót és heavy metal-t idéző hangzást. A producer maga csak gorestep-nek nevezi stílusát. A kitűnően zongorázó, doboló és szaxofonozó tel-avivi fiatalember 2007 óta van jelen a műfajban, a tavalyi évet könyvelhette el eddigi legsikeresebb évének, hiszen ekkor jelent meg az első nagy gyűjteménye, a The Filthiest Hits...So Far.
Szintén 11-én kerül reflektorfénybe a világ egyik legismertebb rappere, Snoop Dogg, aki nem csupán a gangsta rap királyaként ismert, de számos filmben is szerepelt igen nagy sikerrel. Az év második felére várható a Reincarnated című legújabb korongja, nagy-nagy reménnyel várjuk, hátha egy-két friss szerzeményét megosztja a magyar közönséggel. Snoop Dogg egyébként visszatérő vendég Magyarországon, hiszen tavaly Zamárdiban szórakoztatta a balatoni közönséget.
Ne feledkezzünk meg a kanadai punkbandáról sem, hiszen idén is Magyarországra érkezik a Sum 41. A kanadai együttes várhatóan a tavaly bemutatott Screaming Bloody Murder című lemezével fog a közönség elé lépni, ám reméljük, hogy régebbi hatalmas slágereikről sem feledkeznek meg a kanadai fiúk.

 

Az elmúlt hetekben megkérdeztem sok embert, hogy melyik fellépő jut eszébe először az idei Sziget Fesztiválról, és az emberek többségének az LMFAO volt a válasza. Ez nem meglepő, hiszen régóta várjuk a két partyarcot kis hazánkba, és úgy tűnik, végre sikerült őket Budapestre csábítani. Az amerikai duó augusztus 12-én lép fel a nagyszínpadon, várhatóan ők hagyják majd a legmélyebb nyomot a fesztiválozókban. Remélhetőleg nem kell csalódnunk bennük. Bemutatni szerintem nem kell őket, az elmúlt esztendőkben több slágert, partyhimnuszt is kiadtak, emlékezzünk csak vissza a tavaly szó szerint partyhimnuszra, a Party Rock Anthem-re. Rengeteg világsztárral készítettek már közös számot, YouTube-on videóik nézettsége a többszáz milliós szintet is megüti.


A Sziget utolsó napjához említsünk még egy amerikai bandát, ám ők inkább a rock világa felé köthetőek. Ismertségük miatt őket sem kell hosszasan bemutatni, hiszen ők korunk egyik legjobb rock show-ját szolgáltatják évről-évre. Ők a The Killers amerikai rockbanda, amely 2 év csend után idén nyáron végre újra hatalmas zajt csapnak, természetesen minőségi zene formájában. A banda elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az amerikai elnök többszöri meghívása a Fehér Ház udvarán tartandó koncertre. Leginkább az indie rock műfajához állnak a legközelebb, és jelenleg egy új albumon dolgoznak gőzerővel, ami várhatóan az év második felében jelenik meg. Előbb említettem, hogy reménykedjünk, hogy a fesztiválra érkező zenészek még be nem mutatott szerzeményeket is magukkal hoznak, nos, ez itt sincs másképp, hiszen izgalmasan várjuk, hogy a The Killers mivel rukkol elő a magyar közönség részére.

Az utolsó naphoz fűznék még egy nevet, a brit indie-pop duót, a The Ting Tings-et. A Katie White-ot és férfitársát magába foglaló brit duó a szigetország egyik legígéretesebb indie bandája, hiszen számos slágerrel rukkoltak már elő az elmúlt 3-4 év során. Első nagyszabású sikerként említhetjük a banda 2007-es Glastonbury fesztiválon történő fellépését, amely, mint köztudott, Nagy-Britannia egyik legnagyobb zenei fesztiválja, így e fellépés akkor igen nagy mértékben megalapozta későbbi sikerüket, nem kis elismerés volt számukra. Idén jelent meg legújabb lemezük, Sounds of Nowhereville címmel 10 vadonatúj számmal. Erről a korongról biztosan hallunk majd szerzeményeket a Sziget záró napján, ám bízunk benne, hogy az elmúlt évek jól ismert slágereit is felcsendítik az este folyamán.

Hozzá kell, hogy tegyem, hogy a fenti sorokban megemlített bandák a fesztivál kisebb hányadát teszik ki, hiszen rajtuk kívül számos, igen elismert és sikeres együttes fogja színesíteni az idei jubileumi Sziget Fesztivál line-up-ját. Aki kíváncsi, hogy kikre számíthat még az előbb említett sztárokon kívül, azoknak figyelmébe ajánlom a fesztivál hivatalos oldalát www.sziget.hu/fesztival néven.
Ne feledjétek, már csak 25 nap és indul a 20. Sziget Fesztivál, amely reményeink szerint igen mély és pozitív nyomot hagy bennünk.

Képek forrása: Sziget.hu, Google

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sprytv.blog.hu/api/trackback/id/tr684650509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása